In English
Per Nirs bomärke – klicka för att komma tillbaka till startsidan

Böcker
Gysinge egendom
Flottningsboken
Brevet från Norbo
En släktgård
Artiklar
Historia
Viktiga årtal
Ättlingar
Bildarkiv
Dokumentarkiv
Om sidan

Boken "Brevet från Norbo"

Bokomslag, Brevet från Norbo

Brevet från Norbo


Författare: Bengt Löf
Språk: svenska
Utgiven: mars 2018
Format: A5, mjuk pärm
Antal sidor: 165 sidor
Förlag: egenutgivning

Anna Larsdotter skriver ett brev år 1730 när hon är 76 år gammal. Hon beskriver där i korta ordalag vad som hände i hennes släkt under 1600-talet. Detta brev har väckt min nyfikenhet i att försöka förstå vad som hände med släkten och trakten under detta århundrade. Boken handlar om gränstrakten mellan Gästrikland och Uppland. Där fanns under 1600-talet en nedlagd gruva, en kronoallmänning, akademihemman, frälsehemman och skattehemman. I närheten etablerades två större bruksanläggningarna i Gysinge och Söderfors under den senare delen av århundradet. Dessa järnbruk förändrar livet för de människor som bodde och verkade där.

Boken bygger på verkliga händelser ur arkiv som finns bevarade. Huvudkällan är domböcker från den aktuella tiden, 178 st. mål/domar ur domböckerna varav 35 från konsistoriet hos Uppsala Akademi. Dessutom arkivet hos berättarens födelsegård, landskapshandlingar, jordaböcker, mantalslängder, älvsborgs lösen, boskapslängder, kyrkoböcker och militära mönsterrullor. Och även källor från andra skrifter och böcker som beskrivit händelser som t.ex. bröllop, krig, begravning och avrättning.

Här är det Anna Larsdotter, delvis med hjälp av sin mors minne, som berättar mera utförligt om vad som hände. Händelserna här är till allra största delen verkliga liksom personerna. Detta är naturligtvis inte hela sanningen men alla händelser har ett trovärdigt och tänkbart innehåll.

Boken kan läsas på tre sätt: Enbart ta del av en sammanfattning i kapitlet "Anna Larsdotter berättar vidare och funderar" som finns mot slutet. Historieintresserade kan läsa utan att ta hänsyn till personerna. Det tredje sättet är för läsare med anor i släkterna.

Beställ boken

Boken är tryckt i begränsad upplaga. Kontakta författaren Bengt Löf för att köpa ett exemplar av boken. Du når honom enklast per mejl på adressen bengt@lof.nu.

Copyright © släktforskare Bengt Löf. Webbansvarig: Pontus Vinderos.