In English
Per Nirs bomärke – klicka för att komma tillbaka till startsidan

Böcker
Gysinge egendom
Flottningsboken
Brevet från Norbo
En släktgård
Artiklar
Historia
Viktiga årtal
Ättlingar
Bildarkiv
Dokumentarkiv
Om sidan

Boken "En släktgård" om Per Nirs

Bokomslag, En släktgård i Gästrikland under 400 år

En släktgård i Gästrikland under 400 år
– Per Nirs i Dalkarlsbo, Hedesunda


Författare: Bengt Löf
Språk: svenska
Utgiven: februari 2016
Format: A4, inbunden
Antal sidor: 193
Förlag: egenutgivning

Historien om släktgården Per Nirs finns nu i bokform. Boken är skriven av Bengt Löf och baseras på ett decenniums forskning och genomgång av det material som finns på gården Per Nirs. Materialet är 131 akter och 100 års dagböcker från år 1676 till år 2000. Genom gårdens egna akter har författaren Bengt Löf säkert spårat förfäder från ett halvt sekel före det att kyrkböckerna började skrivas.

400-årig tidsresa

Boken beskriver en tidsresa från slåtter av ängshö via skogens träkol och virke till tjänstesamhället för en bondgård i Hedesunda. Den ger också en bild av hur samspelet skedde mellan de närliggande järnbruken och bönderna, byggnadsskicket och redskap/maskiner i jordbruket. Den nämner även en del reformer och beslut på riksnivå, hur farsoter påverkade trakten liksom hur lagarna tillämpades i ett antal rättsfall.

Bilder och berättelser

Boken innehåller 193 sidor i A4 med drygt 130 bilder från foton eller dokument. Utöver fakta finns också några personliga nedskrivna och muntliga små berättelser som ger en inblick på hur personerna levde och till viss del tänkte och agerade i olika situationer.

Beställ boken

Denna bok är slutsåld.

Copyright © släktforskare Bengt Löf. Webbansvarig: Pontus Vinderos.